tisdag 26 februari 2019

Efter op av min halluxfot.

OBS!!!
DETTA ÄR MIN BLOGG OCH MIN DAGBOK😄OCH HÄR KOMMER ETT INLÄGG SOM KANSKE ÄR LITE AV DET OVANLIGA......MEN NÅT JAG ABSOLUT VILL SPARA FÖR EGEN DEL OCH FÖR ANDRA SOM SKA GENOMGÅ EN HALLUX OPERATION!.

GILLAR DU INTE OPERATIONS BILDER SKA DU INTE FORTSÄTTA TITTA NU 😃

Har gjort ett inlägg här om min tid med och om min hallux och steloperation av min hammartå i foten. Detta för att min blogg är min dagbok och jag vill spara vad jag gjort och vad som hänt.
Så! ...min tid efter operationen går riktigt bra måste jag säga.😄👌

Däremot har jag verkligen märkt att jag inte tål med morfin. Fick tabletter att äta hemma dom första 2 dagarna för att jag inte skulle ha så ont i foten och sen skulle jag ta en alvedontyp som också hade lite innehåll av morfin i sig.... och det jag märkte var att jag bara började må dåligt och hann ibland inte ens fram till toalettstolen för att kräkas igen!!...utan det for utanför😖Kjell min man har varit helt suverän, han har hjälpt mig och torkat spya efter mig och fått städa hela toan efter mina kräkningar  där pga morfinet... Pga morfinet satt jag dessutom och sov vart än jag var jag var konstant trött o orkade inte hålla upp ögonen.

Slutade ganska fort med dessa tabletter och använde vanlig alvedon...2 alvedon var 4:e timme som jag aldrig tagit förut 😏

Har varit lite försiktig dock med att våga stödja på hälen som dom sa att jag kunde göra direkt efter op...men med försiktighet så inte min stortå skulle röra sig eftersom det var en del kapningar i den och läkaren sa att jag skulle vara extra försiktig eftersom detta var ett stort ingrepp . Därför har jag tagit det lugnt och rullat runt här hemma i min rullstol.

När det hade gått 8 dagar efter min operation vågade jag testa med kryckor och promenera fram och tillbaka i hallen 3 ggr den dagen. Kände mig jätteglad när det funkade för att det kändes lite starkare i foten. Tur jag hade en halluxsko som jag fick efter op, denna sko skulle skydda spiken jag hade i hammartån så den inte skulle gå av.
Jag upptäckte också att mitt högra ben redan efter 9 dagar blivit smalare. OJ!! vad fort det går att muskler försvinner ser jag nu. (Benet med det vita bandaget) Jag hoppar mellan stolar, soffa och sängen på det vänstra benet med röda tofflan på...så där finns det lite mer muskler kvar .

Det blev 10:e dagen efter min operation och det börjar känns styvare i foten mer och mer. Det är nog stygnen som ska tas bort den 27/12 och då har det gått 17 dagar efter operationen. Tänk vad tiden går fort ändå. Jag tränar mer och mer med kryckorna och för varje gång går det bättre o bättre 👌fixade till och med att åka bil med fina maken till min söta mamma en stund och det var jättetrevligt.

Den 27/12 var det dags att ta stygnen på foten efter 17 dagar...äntligen !!
Det kommer rätt så hemska bilder längre ner för den som inte vill se ...bara som förvarning.😁😆

Min fot före operationen
Min nyopererade fot här på uppvaket på sjukhuset.
 Här när stygnen skulle tas bort 2 veckor senare och bandaget plockades bort.
 Nu fick jag till slut se hur resultatet blev och snygg må jag säga 😄Trodde att foten skulle se värre ut än den gjorde.
 Min fot o hammartån ser lite demolerad ut😁. Men jag blev ändå överraskad över hur fint det ändå såg ut och att tårna inte var så svullna. Njae nu skulle jag inte vinna någon skönhetstävling med denna foten 😂
Nu var det dags för att börja plocka stygnen som var rätt många och som hade fastnat fast ordentligt.
Kändes som en befrielse att ta bort stygnen...nu slet det inte i dom i alla fall. Jag kände mig så lättad när jag fick detta gjort. 🙏

Nästa gång är det dags för att dra spiken i hammartån på 4 veckor till så det är bara att kämpa på med kryckor o rullstol ett tag till

Dagen efter det dog tog stygnen kändes foten ännu mera öm o ond....mer än efter operationen. Tror dock att det var för att dom rört i foten och att bandaget var ännu mindre än tidigare. Foten kändes mindre o smidigare nu i alla fall med detta bandaget och det kändes såååå skönt. Fick sitta stilla hela dagen efteråt gjorde ont så fort jag rörde mig...men jag tänkte att jag ska bita ihop o inte klaga, för jag är så glad att jag fått göra denna operationen till slut.😄

Efter 3 veckor kunde jag rulla med rullstol utomhus...hem till min fina mamma bl.a och lite butiksbesök men med bilen....det går framåt 💪Foten börjar nu kännas mer styv och stadigare.
Det har ju varit jul och familjen har varit hemma så jag har inte varit ute så mycket.
När det gått 23 dagar hoppade jag runt på Rusta med kryckor runt i hela butiken...men Phuuu😓 så jobbigt det var, jag har inte tränat mer än hemmavid med kryckor så detta blev en utmaning ...och supertrött blev jag i händerna kan jag säga, kändes som jag skulle haft handskar på mig för att annars skulle jag fått blåsor i händerna om jag hoppat längre till.
********************

Den 25/1-2019 var det då dags för mig att åka till Sjukhuset för att ta bort spiken i hammartån...eller den f.d hammartån 👣😃Jag har inte gruvat mig en enda gång över det heller.
 Spiken i foten gick jättebra att dra ut och snabbt gick det. Sedan tejpades tån för att skyddas i 3 dagar till innan jag skulle få göra fotbad som dom sa 😁😂Man kan väl säga att jag behöver ett rejält fotbad...foten är sååååå torr kan man ju se. Det ska bli skönt att få sätta den i blöt och bara få smörja in den också .
På med en ny strumpa...och visst man man se att foten blivit smalare👌

Nu gäller det att börja träna med att gå på foten och komma igen. Läkaren sa att minst 3 månader skulle det ta innan foten var helt ok.
Här kommer jag då ut från sjukhuset då jag skulle få belasta foten.
Maken är så glad och filmat mej😄
Sen blev det en kvällsfilmning hemma när jag tränade och tränade....😁

På morgonen efter det att spiken drogs ur hammartån så gick det rätt tungt att gå på foten...tår och under hela fotsulan är det jätte svullet och då kändes det tungt. Efter en stund av att vara uppe o testgå med kryckorna så började det känns lite bättre.

Vi testade att åka till PMU secon hand eftersom jag inte har en sko som passar mej just nu...och Kjell hittade denna skon som passade superbra att ha just nu till foten och tårna sväller av, och under tiden kan jag åtminstone vara utomhus också.

Skor med dragkedja fram och med skönt och varmt skinn inuti...och dom passar klockrent👌Priset var 120 kronor för dessa skor och jag är jätteglad att jag kan börja träna och gå igen.
Här blev min första promenad genom stan i mina nya fina skor som jag precis köpt som jag sa på PMU. Och jag ska säga att det gick riktigt bra trots det tog längre tid än vanligt. Foten är styv och framförallt då tårna...men wow vilken känsla att kunna gå nästan själv...men med fin hjälp av kryckorna.

2 dagar efter spikdragningen från tån och jag till slut får ta på mig en vanlig socka ser fötterna ut såhär...min halluxkula och hammartå är borta på höger foten och fötterna är sååå fina om ni frågar mig😂i allafall när jag har sockar på mig ...för under sockan är foten inte så vacker alls och svullen och svullna tår fortfarande, men det ska ju också ge med sig
med socka och utan socka 😄

Såhär ser foten ut dagen innan jag skulle få duscha den 😄4 dagar efter det att spiken är borta i långtån/hammartån. Vilken lycka detta är...trots jag har en svullen och lite demolerad fot...men det är inte så längesedan jag opererade mig heller.

Dagen efter detta foto alltså 7 v efter operationen kunde jag äntligen duscha den och stå!! i duschen...WOW!!! så härlig känsla det var och så härligt att duscha stående trots min stortå och hammartån är lite uppåt😄jag har ju tiden efter operationen suttit på en stol och haft foten på en pall utanför duschdraperiet.

1 vecka efter det att spiken dragits ut såg foten ut såhär och fortfarande är stortån styv och uppåt.
Väldigt svullen fortfarande dock.

Nu har det gått precis 2 månader efter min fotoperation den 10 Dec-2018 och jag börjar känna att jag kan gå ordentligt eller mycket bättre i alla fall😄Svullnade har börjat ge med sig under foten men är fortfarande svullet uppe på foten och runt fotleden. Men mycket bättre ser foten ut 😄
Svullnaden ger mer sig mer och mer sakta men säkert.

När det gått 2 mån och 1 v började jag använda stödstrumpor mer flitigt. Tidigare kunde jag inte få på dom för att foten var för svullen. Men jag tror att det faktiskt inte är så dumt med dom strumporna.

Stödstrumporna hjälper faktiskt riktigt bra just nu. Foten och vätskan som varit har gett med sig mer och mer och läkaren sa 3 månader brukar det ta och nu har det gått 2,5 månader och jag har börjat använda mina vanliga skor och börjat kunna gå uppåt och neråt utan problem i trappor också.

Nu på morgonen fotade jag mina fötter som är smala och fina, och jag kan NÄSTAN ! 😄stå på tå på högra foten också själv...inte riktigt man bara att kunna vika tårna är en bedrift !👏👏👏
Den 10 mars är det 3 månader sedan operatioen och det är idagsläget 2 v bort. Så helningen av foten har gått fruktansvärt bra för min del. Vill tillägga att jag hade 2 st specialister som op foten.

Snart får jag börja titta på nya fina skor för min halluxkula och min hammartå är borta nu.OJ!!! vad jag är glad över det.

Nu önskar jag dej som ska göra samma sak som jag gjort...Lycka till och det kommer att gå kanonbra.

torsdag 21 februari 2019

Buss till Umeå

Det gäller att vara snabb 😂
 Hem från Stockholm, tvätta alla tyger jag köpte på Sy-mässan vända om i dörren ta bussen till mina finaste Söner💞 och vackra barnbarn😍😍
 Lilla söta Amanda hämtade mej, hennes farmor med sin pappa vid bussen i hel outfit som jag sytt till henne. Oj så fin hon var...dessutom i dom rosa fina skorna som vi köpt till henne....lilla godisbiten.
Sen hade jag såklart med mig en ballongkeps som jag sytt till henne. Hon verkade gilla den för den är ju så mjuk och skön. Tänk att jag lyckats med storleken också runt hennes lilla huvud, den satt perfekt😄👌


 Vi gick sen och hämtade äldsta barnbarnet Benjamin på förskolan också. Till honom hade jag också lite småsaker som vi köpt för det ska ju vara rättvist😍Här fick han en keps av vårt hockeylag, och sedan fick jag också ett fint guldpaket av dessa 2 små....så fint guldpaket som han hämtade direkt för att ge mig, det blev en försenad födelsedagspresent. Tuuusen tack igen fina barnbarn💖
 Snygg Skellefteå AIK supporter här😘
Vi hade kalas och bakade chokladbollar också tillsammans. Benjamin hade längtat att få baka hans favoriter tillsammans med farmor. Det var såååå mysigt. Det gäller att hinna med allt när jag bara var hos dom halva dagen och sedan blev jag hämtad av våran yngsta son för att åka till Ikea och sedan sova över hos honom. Jag vill ju träffa alla så mycket jag kan när jag bara är där en dag.
 Dagen efter jag kom till Umeå med bussen så var det dags att åka hemåt igen. Först skjutsade jag sonen till jobbet och fortsatte sedan hem mot Piteå med sonens bil. Efter vägen mot Umeå visste jag att det varit en massa renar på vägen när bussen swishade förbi och tror ni inte att dom stod kvar på samma ställe och slickade i sig saltet. Tur det var lite bilar efter vägen så jag kunde bromsa in o krypa förbi renarna och fånga dom på bild.
 I går kväll kunde Kjell hjälpa mig att sätta upp min fina verktygstavla som jag köpte på Ikea. Jag ville verkligen ha bort allt från klippbordet så jag kunde rita av mönster utan problem. Kjell hade varit och köpt ett stativ från Jysk till mej medan jag var i Umeå och så han hade satt rullen med mönsterpappret på stativet😄Superbra var detta att kunna styra upp allt i sy-rummet👌
Smålådorna funkade jättebra till småsaker. 

onsdag 20 februari 2019

Lite Kista oskså och sen hemåt


DEL: 3 av vår Stockholmsresa
Som sagt så delade vi på oss när vi var i Stockholm. Jag o Yvonne åkte till Sy-festivalen och Kjell o Jakob åkte till Kistamässan så där fotade han några fina bilar 😃Här hittade han en liten campingbil som verkade jättefin, Westfalia Kepler Sixty är 5,30 lång och lagom stor för en plåtis sen hade den en vikt på 2800 kilo. Plats för fyra att sitta och sova😘
Sen hittade han denna ihopvikta cykel och blev även intervjuad av "Min Husbil i Sverige" om el-cyklar tror jag att det var?
 Alltså dessa retro Wolksvagon från -65 är väl hur läcker som helst😍. Vet att dessa har blivit   jättepolulära o dyra.
Här fanns det en till Volkswagen.

Våra män hade det jättetrevligt tillsammans och strosade omkring och tittade på allt som finns att titta på vid en mässa. Kjell var däremot lite besviken på att dom inte hade dom tillbehören som han önskat titta på...bl.a litium batterier till husbilen.😒😳

När vi senare strålat ihop oss och gått på restaurang och ätit god middag skildes vi åt för denna gången och gick hem var för sig. 

Min fot var så jättetrött och sliten i fotleden så det blev att sitta i sängen och titta på melodifestivalen där rätt artist vann !! OJOJ så glad jag blev att Jon Henrik gick direkt till globen.

 Stort grattis säger jag till dej Jon Henrik det var du värd .
Söndagmorgon packade vi väskorna och började ta oss ut mot Arlanda
 Det var mycket folk redan kl 09.00 när vi var i centralen
 När jag tittade ut från tåget sa jag: Men herregud så gröna gräsmattor dom har här !! 😁
 Vi satte oss och drack kaffe när vi kom till Arlanda....
 .....här fick jag se hur dom gör för att förbereda planen för att lyfta.
Tiden gick fort och vi fick gå ombord på vårt plan hem mot Kallax.
En trevlig Stockholmsvistelse 😘


måndag 18 februari 2019

Mot Älvsjö och mot Kista


Del: 2 av våran Stockholmsresa
Då var det en ny dag och med olika aktiviteter för oss fyra. Vi hade bestämt träff med Yvonne o Jakob vid Centralstationen.
 Jag o Yvonne åker åt ett håll och Kjell o Jakob åker mot Kista för att titta på husbilar och träffa likasinnade....och vi skulle då träffa sytokar med lika intresse som vi.😃
Det var omgjort och nytt när vi skulle hitta till tåget som skulle ta oss till Älvsjö. Vi var låååångt under jord innan vi hittade rätt 😁

 Här sitter vi på tåget mot Älvsjö med alla andra sytokar 😅
 Vi var glada att vi hade köpt förköp till entre. Där gick det snabbare att komma in.
 Nu är vi äntligen inne och nu ska vi shoppa tänkte vi 😄Skönt också att det inte såg så fullt ut med folk trots det var lördag. Men dom kanske var på Husbilsmässan i Kista istället 😄
(Bilden är fotad av Yvonne och lånad av henne )
 Korps hade många bord och stort att titta på ....och allt hade dom😃
 Korps hade massor med band och skinn till den som ville köpa det också.

 Jag såg att det var en del som köpte dessa små pälsbitarna för 85-120 kr / st
 Det blev många klappningar på många fina tyger för oss.
 Här köpte vi varsin blingmagnet, som man kan ha för att hålla ihop koftor tex som inte har knappar.
(bilden av blingmagneterna är lånad av Yvonne )
 Dessa såldes av en trevlig man som var så glad och hjälpsam: MB Scandinavia. 
 Vi fikade rejält också när vi var på mässan.😂Man måste få i sig nåt så man orkar fortsätta. Det var skönt att sätta sig ner och hålla upp min fot lite också.
 En massa hattar fanns det att titta på och jag skulle gärna köpa en sån som till vänster...den kornblå som någon håller i handen😄den var läcker.
 Jag hade ju sytt en keps till mej själv som jag hade i början i inlägget...så jag tyckte att Yvonne skulle sy en egen till sej själv...här fanns det färdiga hon kunde prova. Den här vinröda var jättesnygg.
 Det fanns verkligen mycket med tyger som vi ville ha...men det går ju inte att köpa allt man ser😏
 Här kom vi fram till min favoritmaskins monter...Juki 😃👌
 Där satt Christina och sydde ...hon har en sytips sida på Youtube: Christinas sytips .
Hon var så trevlig att prata med, så där satte vi oss ner en stund o tittade när hon sydde necesärer.
 Symönster fanns det gott om och jag var jättesugen på detta mönstret för kjolens skull men jag blev snål.😖Det kostade 220kr tror jag det var.
Här hos Rebecka köpte vi våra stora mönsterpapper rullarna 😄(bilden är lånad av Yvonne igen :)
Efteråt när vi hämtat våra mönsterpapper o var på väg hem stannade jag till vid Folier och handlade lite mer vinyl som jag saknade hemma. Dom var väldigt servicetrevliga dom också.
(Bilden är Yvonnes bild)
 Detta var då det jag handlade på sy-festivalen och allt ska nu rymmas med mig/oss hem.

Så fullpackad blev min väska när vi skulle åka hem😄Jag var så himla glad att det överhuvudtaget rymdes min stoooora rulle med mönsterpapper👍och allt tyg. Men en trevlig helg i Stockholm med en ganska så nyopererad fot kändes kan jag säga. Men läkaren sa ju att jag skulle börja springa utan kryckor så....njae springa kanske var att ta i😂.