tisdag 26 februari 2019

Efter op av min halluxfot.

OBS!!!
DETTA ÄR MIN BLOGG OCH MIN DAGBOK😄OCH HÄR KOMMER ETT INLÄGG SOM KANSKE ÄR LITE AV DET OVANLIGA......MEN NÅT JAG ABSOLUT VILL SPARA FÖR EGEN DEL OCH FÖR ANDRA SOM SKA GENOMGÅ EN HALLUX OPERATION!.

GILLAR DU INTE OPERATIONS BILDER SKA DU INTE FORTSÄTTA TITTA NU 😃

Har gjort ett inlägg här om min tid med och om min hallux och steloperation av min hammartå i foten. Detta för att min blogg är min dagbok och jag vill spara vad jag gjort och vad som hänt.
Så! ...min tid efter operationen går riktigt bra måste jag säga.😄👌

Däremot har jag verkligen märkt att jag inte tål med morfin. Fick tabletter att äta hemma dom första 2 dagarna för att jag inte skulle ha så ont i foten och sen skulle jag ta en alvedontyp som också hade lite innehåll av morfin i sig.... och det jag märkte var att jag bara började må dåligt och hann ibland inte ens fram till toalettstolen för att kräkas igen!!...utan det for utanför😖Kjell min man har varit helt suverän, han har hjälpt mig och torkat spya efter mig och fått städa hela toan efter mina kräkningar  där pga morfinet... Pga morfinet satt jag dessutom och sov vart än jag var jag var konstant trött o orkade inte hålla upp ögonen.

Slutade ganska fort med dessa tabletter och använde vanlig alvedon...2 alvedon var 4:e timme som jag aldrig tagit förut 😏

Har varit lite försiktig dock med att våga stödja på hälen som dom sa att jag kunde göra direkt efter op...men med försiktighet så inte min stortå skulle röra sig eftersom det var en del kapningar i den och läkaren sa att jag skulle vara extra försiktig eftersom detta var ett stort ingrepp . Därför har jag tagit det lugnt och rullat runt här hemma i min rullstol.

När det hade gått 8 dagar efter min operation vågade jag testa med kryckor och promenera fram och tillbaka i hallen 3 ggr den dagen. Kände mig jätteglad när det funkade för att det kändes lite starkare i foten. Tur jag hade en halluxsko som jag fick efter op, denna sko skulle skydda spiken jag hade i hammartån så den inte skulle gå av.
Jag upptäckte också att mitt högra ben redan efter 9 dagar blivit smalare. OJ!! vad fort det går att muskler försvinner ser jag nu. (Benet med det vita bandaget) Jag hoppar mellan stolar, soffa och sängen på det vänstra benet med röda tofflan på...så där finns det lite mer muskler kvar .

Det blev 10:e dagen efter min operation och det börjar känns styvare i foten mer och mer. Det är nog stygnen som ska tas bort den 27/12 och då har det gått 17 dagar efter operationen. Tänk vad tiden går fort ändå. Jag tränar mer och mer med kryckorna och för varje gång går det bättre o bättre 👌fixade till och med att åka bil med fina maken till min söta mamma en stund och det var jättetrevligt.

Den 27/12 var det dags att ta stygnen på foten efter 17 dagar...äntligen !!
Det kommer rätt så hemska bilder längre ner för den som inte vill se ...bara som förvarning.😁😆

Min fot före operationen
Min nyopererade fot här på uppvaket på sjukhuset.
 Här när stygnen skulle tas bort 2 veckor senare och bandaget plockades bort.
 Nu fick jag till slut se hur resultatet blev och snygg må jag säga 😄Trodde att foten skulle se värre ut än den gjorde.
 Min fot o hammartån ser lite demolerad ut😁. Men jag blev ändå överraskad över hur fint det ändå såg ut och att tårna inte var så svullna. Njae nu skulle jag inte vinna någon skönhetstävling med denna foten 😂
Nu var det dags för att börja plocka stygnen som var rätt många och som hade fastnat fast ordentligt.
Kändes som en befrielse att ta bort stygnen...nu slet det inte i dom i alla fall. Jag kände mig så lättad när jag fick detta gjort. 🙏

Nästa gång är det dags för att dra spiken i hammartån på 4 veckor till så det är bara att kämpa på med kryckor o rullstol ett tag till

Dagen efter det dog tog stygnen kändes foten ännu mera öm o ond....mer än efter operationen. Tror dock att det var för att dom rört i foten och att bandaget var ännu mindre än tidigare. Foten kändes mindre o smidigare nu i alla fall med detta bandaget och det kändes såååå skönt. Fick sitta stilla hela dagen efteråt gjorde ont så fort jag rörde mig...men jag tänkte att jag ska bita ihop o inte klaga, för jag är så glad att jag fått göra denna operationen till slut.😄

Efter 3 veckor kunde jag rulla med rullstol utomhus...hem till min fina mamma bl.a och lite butiksbesök men med bilen....det går framåt 💪Foten börjar nu kännas mer styv och stadigare.
Det har ju varit jul och familjen har varit hemma så jag har inte varit ute så mycket.
När det gått 23 dagar hoppade jag runt på Rusta med kryckor runt i hela butiken...men Phuuu😓 så jobbigt det var, jag har inte tränat mer än hemmavid med kryckor så detta blev en utmaning ...och supertrött blev jag i händerna kan jag säga, kändes som jag skulle haft handskar på mig för att annars skulle jag fått blåsor i händerna om jag hoppat längre till.
********************

Den 25/1-2019 var det då dags för mig att åka till Sjukhuset för att ta bort spiken i hammartån...eller den f.d hammartån 👣😃Jag har inte gruvat mig en enda gång över det heller.
 Spiken i foten gick jättebra att dra ut och snabbt gick det. Sedan tejpades tån för att skyddas i 3 dagar till innan jag skulle få göra fotbad som dom sa 😁😂Man kan väl säga att jag behöver ett rejält fotbad...foten är sååååå torr kan man ju se. Det ska bli skönt att få sätta den i blöt och bara få smörja in den också .
På med en ny strumpa...och visst man man se att foten blivit smalare👌

Nu gäller det att börja träna med att gå på foten och komma igen. Läkaren sa att minst 3 månader skulle det ta innan foten var helt ok.
Här kommer jag då ut från sjukhuset då jag skulle få belasta foten.
Maken är så glad och filmat mej😄
Sen blev det en kvällsfilmning hemma när jag tränade och tränade....😁

På morgonen efter det att spiken drogs ur hammartån så gick det rätt tungt att gå på foten...tår och under hela fotsulan är det jätte svullet och då kändes det tungt. Efter en stund av att vara uppe o testgå med kryckorna så började det känns lite bättre.

Vi testade att åka till PMU secon hand eftersom jag inte har en sko som passar mej just nu...och Kjell hittade denna skon som passade superbra att ha just nu till foten och tårna sväller av, och under tiden kan jag åtminstone vara utomhus också.

Skor med dragkedja fram och med skönt och varmt skinn inuti...och dom passar klockrent👌Priset var 120 kronor för dessa skor och jag är jätteglad att jag kan börja träna och gå igen.
Här blev min första promenad genom stan i mina nya fina skor som jag precis köpt som jag sa på PMU. Och jag ska säga att det gick riktigt bra trots det tog längre tid än vanligt. Foten är styv och framförallt då tårna...men wow vilken känsla att kunna gå nästan själv...men med fin hjälp av kryckorna.

2 dagar efter spikdragningen från tån och jag till slut får ta på mig en vanlig socka ser fötterna ut såhär...min halluxkula och hammartå är borta på höger foten och fötterna är sååå fina om ni frågar mig😂i allafall när jag har sockar på mig ...för under sockan är foten inte så vacker alls och svullen och svullna tår fortfarande, men det ska ju också ge med sig
med socka och utan socka 😄

Såhär ser foten ut dagen innan jag skulle få duscha den 😄4 dagar efter det att spiken är borta i långtån/hammartån. Vilken lycka detta är...trots jag har en svullen och lite demolerad fot...men det är inte så längesedan jag opererade mig heller.

Dagen efter detta foto alltså 7 v efter operationen kunde jag äntligen duscha den och stå!! i duschen...WOW!!! så härlig känsla det var och så härligt att duscha stående trots min stortå och hammartån är lite uppåt😄jag har ju tiden efter operationen suttit på en stol och haft foten på en pall utanför duschdraperiet.

1 vecka efter det att spiken dragits ut såg foten ut såhär och fortfarande är stortån styv och uppåt.
Väldigt svullen fortfarande dock.

Nu har det gått precis 2 månader efter min fotoperation den 10 Dec-2018 och jag börjar känna att jag kan gå ordentligt eller mycket bättre i alla fall😄Svullnade har börjat ge med sig under foten men är fortfarande svullet uppe på foten och runt fotleden. Men mycket bättre ser foten ut 😄
Svullnaden ger mer sig mer och mer sakta men säkert.

När det gått 2 mån och 1 v började jag använda stödstrumpor mer flitigt. Tidigare kunde jag inte få på dom för att foten var för svullen. Men jag tror att det faktiskt inte är så dumt med dom strumporna.

Stödstrumporna hjälper faktiskt riktigt bra just nu. Foten och vätskan som varit har gett med sig mer och mer och läkaren sa 3 månader brukar det ta och nu har det gått 2,5 månader och jag har börjat använda mina vanliga skor och börjat kunna gå uppåt och neråt utan problem i trappor också.

Nu på morgonen fotade jag mina fötter som är smala och fina, och jag kan NÄSTAN ! 😄stå på tå på högra foten också själv...inte riktigt man bara att kunna vika tårna är en bedrift !👏👏👏
Den 10 mars är det 3 månader sedan operatioen och det är idagsläget 2 v bort. Så helningen av foten har gått fruktansvärt bra för min del. Vill tillägga att jag hade 2 st specialister som op foten.

Snart får jag börja titta på nya fina skor för min halluxkula och min hammartå är borta nu.OJ!!! vad jag är glad över det.

Nu önskar jag dej som ska göra samma sak som jag gjort...Lycka till och det kommer att gå kanonbra.

16 kommentarer:

  1. Otroligt så bra det blivit.
    Tur att det finns skickliga läkare idag.

    Kram och fortsatt bättring!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så o jag är superglad över det. Det är tur att jag fick vänta på två specialister som hjälpte mej. Tack vännen och kram tillbaka till dej

      Radera
  2. Vilken operation,men tur det finns hjälp att få!
    Nu har du ju fått det avklarat,måste kännas skönt.
    Bara att träna nu o kämpa vidare inför sommaren!

    Ha det gott o träna på/Lycka Till Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har säkert fått vänta i 20 år på att någon vågade hjälpa mig. Och visst nu är allt klart och det är verkligen superskönt. Jo jag väntar på att få börja gå raska promenader igen :-) Tack snälla ni och Kram tillbaka

      Radera
  3. Väldigt bra sammanställning av din fotoperation. Du gjorde en stor bedrift att orka gå på SyMässan i mååånga timmar. Du är en stark och envis tjej.
    Kramizar Sis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack 😘Det var trevligt men jobbigt periodvis också att gå runt där, men vi klarade det tillsammans 🤗 Man kommer långt med envishet o vilja 😄 Kramiz sis😘

      Radera
  4. Intressant läsning! Otroligt vad läkarna kan fixa till! Träning och stödstrumpor är bra hjälpmedel för att minska svullnad! Ha dé bra! Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det faschinerande vad läkarna kan fixa :) Stödstrumpor är ett måste just nu har jag märkt:) Kram till er

      Radera
  5. Men så bra det blivit, det måste kännas jätteskönt. Bra kämpat, nu är det ju bara resten kvar ��
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är jättenöd över operationen men det tar ett tag till innan jag är ok igen i foten. Det är så sant...att det är bara resten kvar nu:) Kram

      Radera
  6. Jo det är det verkligen, hur bra det blivit :) Bilderna behöver man inte titta på om man inte vill....men det är bra för mitt eget minne att ha kvar...eller om någon annan ska göra samma sak, då kan man få hjälp här:)

    SvaraRadera
  7. Så fint det blev till sist och vad duktiga dom är läkarna. Men jag kan tänka mig att det har varit en jobbig period. Kram ��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst ☺️Foten blir mer o mer lik sig efter varje dag. Jag måste ha haft dom bästa 2 läkarna eftersom allt gått så bra och inte har jag haft ont heller🤗. Tycker inte att det varit så jobbigt för allt har gått bättre än vad jag trodde. Kram tillbaka till dej

      Radera
  8. Men så fin du har blivit. Att det skulle ta hela 3 månader från op till att kunna gå igen....det hade jag aldrig trott. Men så otroligt skönt för dig att de lyckats fixa din fot. Så spännande att få ge sig ut och shoppa nya skor nu. Lycka till!!

    SvaraRadera
  9. Tack��Visst har foten blivit fin ���� Nej gå gjorde jag redan efter 6 v men svullnaden satt i 3 månader. Läkaren sa att det brukar ta 3 månader innan det börjar kännas ok igen...o det stämmer. När sommaren kommer då blir det skoköp ��Kram

    SvaraRadera
  10. Men tack! Så skönt att få följa flödet med bilder före och tiden efter operation. Man får en tydlig bild av hur läkningsprocessen ser ut och slipper oroa sig och undra om det någonsin kommer bli bra igen. Jag skulle nästan kunna svära på att det är min fot på bilderna😊 Det har nu gått tre veckor och jag längtar efter att få stiften dragna.

    SvaraRadera