Museumsdags i Gamla stan och vid Westerplatte
Att man kan återskapa o göra så fint i Polen efter att krig o elände som bombats sönder o samman på flera ställen känns svårt att förstå när man går och tittar på detta vackra Gdansk.
Vi kom oss lite närmare denna mycket fotograferade plats 😄Vi var ute tidigt så vi kom fram till platsen utan trängsel och det var kul tyckte jag.Vi fortsatte att söka vart vi skulle äta lite lunch innan vi skulle förflytta oss 😅 en aningen "liten" macka köpte sonen 😂
Lunchen hade vi precis här bredvid detta 50 m höga pariserhjul.
Efter lunchen hamnade vi hos denna killen där sonen köpte en tröja som han ville ge till vårt barnbarn (hans egna son :)
Det är just denna figuren Pedro Pedro ...som det handlar om 😁
Dessa fåglar och ängeln var jättefina men jääääättttedyra 😬😰
Vi vandrar vidare....
Vi hade bestämt oss för att besöka Museum just denna dagen.
Denna utställning invigdes 2017 och täcker nästan 5.000 kvm för 2:a världskriget och är det största historiska museum i Polen. Det är på bottenvåningen 14 meter under jorden som berättelsen om den tragiska upplevelse av just detta krig och alla dess offer.
Witold Pilecki 1901-1948. Han var officer som lät sig tillfångatas av tyskarna och fördes till Auschwitz. Därifrån sände han hemliga rapporter till den Polska motståndsrörelsen. Han betraktas idag som en av Polens främsta nationalhjältar.
Att gå förbi bilder av judar som mist livet för att tyskarna tycke att dom var mindre värda och måste utrotas. Här fick man en klump i magen när man gick igenom en del av dom foton som fanns här av dom som förlorat sina liv. Däribland dryga 3 millioner judar och ungefär 250000 polska judar överlevde.
Att det verkligen såg ut såhär när allt hänt.....hemska tanke.
Vi gick runt här i 2 timmar men hann inte med att se allt som visades innan personalen kom o pekade med hela handen att dom stänger på 10 minuter !! Så stort var det att vi alla som var där fick pipa iväg ut igen utan att ha fått se slutet av allt.
Det var så sorgligt o mörk så jag och många andra ville inte fota så mycket när vi gick igenom all denna sorg o smärta som man upplevde här.
*********************************************
Vi tog även Sjörövarskeppet ut till Westerplatte.
Guiden var Polsk och lite Engelska informerades det också så vi förstod till viss del vad som sades.
Mysigt åka skepp tillsammans
Detta är Skeppsvarvet i Gdansk som tidigare benämdes Leninvarvet.
Detta är det historiska skeppsvarv som är känt för fackföreningsrörelsen solidaritet från 1980.
Dom är häftiga dessa gigantiskt stora hamnkranarna som är stadens symbol.
Vi och många fler som var här ville titta på monumentet som på svenska betyder "Monumentet över kustens försvarare" som började byggas 1964 och stod klar efter 2 år.
Monumentet är 25 meter högt och står på en 236 meter hög höjd.Monumentet är tillverkat i granit och består av över 236 granitblock.
Den ska likna en sliten bajonett som är nedstucken i marken.
Allt detta är till ära för alla Polska soldater som kämpat vid Westerplatte, Gdansk, Murmansk,Narvik, mmDen 1 Sept varje år träffas här de kvarlevande polska hjältarna från Westerplatte.
Den 1 sept 1939 inledde Tyskland ett antall mot Polen. Några dagar senare förklarade Storbritanien och Frankrike krig mot Tyskland.
Här skulle soldaterna kämpa i 24 timmar för att få stöd från andra polska trupper, men inga trupper kom och dom kämpade ensamma i 7 dagar.
Detta monument är till alla soldater som minste livet.
Kändes hemskt att gå runt bland alla dessa ruiner här vid Westerplatte där människor kämpat för sina liv.
6 år gick och under våren 1945 närmade sig fronten i Gdansk. I kampen om Gdansk deltog en polsk brigad som hette "Westerplattehjältarna". Den 28 mars 1945 befriade man Gdansk.
9000 tyska soldater togs tillfånga. Nu återstod det bara att befria Westerplatte som skedde den 6 April utan ett enda skott för att tyskarna gav upp utan att kämpa. Nu blev Gdansk Polsk igen.
Ett sista inlägg kommer ......