onsdag 30 augusti 2017

Del 2 Borgholm

Vill börja detta inlägg med att skicka en grattis hälsning till min mamma Doris som fyller år idag, och vi som inte är hemma och firar henne. Men present fick hon innan vi åkte söderut min söta och fina mamma. Hurra hurra på din födelsedag💗😍
Vi cyklade upp till Borgholms slott. Naturligtvis tog vi fel väg så vi fick lämna cyklarna nedanför allt för det var så många trappor upp. För 95 kr/st kunde vi gå in för att titta på slottet. Dom sa i kassan att vi skulle ladda hem en app för att kunna följa med i alla rummen vad som hänt här. Men inte kunde den appen ladda där inte, så vi fick gå runt ändå och läsa allt som stod inne där.


Det är rätt häftigt tycker vi att gå runt och titta i gammal historia. Men vi är väl i den åldern nu att allt sånt intresserar oss 😃👍

Lite imponerande hur dom byggde förut och att dom verkligen kunde bygga förr....med bara stenar.
När vi kom in i detta rummet var det kolsvart och när vi gick lite längre in började det flamma på väggarna. Jag blev jätterädd först och var inte beredd på det.
Detta var den stora branden som Axel Adlersparre som arrenderade stället fick skulden att det skulle varit hand som anlagt branden. Han skulle ha velat undanröja all skadegörelse och materialstölder som han skulle ha gjort sig skyldig till. Inget säger att ryktena är sanna.

Mini modeller på hur slottet såg ut.
Ölandsborna gillade inte när kungen kom till ön och skulle jaga. Dom fick lämna ifrån sig höns, fisk, nötkött och öl bl.a. Detta för att försörja kunden och hans 500 personer som var på ön för att förlusta sig på hjortjakt.  År 1569 lät Johan III utropa Öland till kunglig jaktpark, därför fick Ölandsborna inte jaga. Vapen togs av dom och bara 3 benta hundar tilläts eftersom dom inte kunde jaga kungens villebråd.

Kungen var stor han. Detta är hans storleksmått.....och detta är mitt storleksmått 😂
Karl X Gustav avled bara 37 år gammal och det sägs att hans midjemått var då 2 meter. Ett riktigt kungligt midjemått...eller ?? 😏


Så kom vi fram till rummet av "Hall of Fame" . Det är många berömda personer som besökt Borgholms slott som tex Tomas Ledin som gjort minst 23 konserter här. På stora borggården stod ABBA på scenen 1975. Björn Skifs leder med sina 35 spelningar unger 11 års tid.Vi hittade ett fint hjärta i ett av salarna.
När vi lämnat lite sevärdheter kom vi fram till kallbadhuset som fanns nästan bredvid där vi bor med husbilen. Vi tittade men det var låst och gick inte att gå in i. Det första kall/varmbadhuset uppfördes 1865. Sommaren 1882 hade man byggt ett nytt kallbadhus på samma plats där det nuvarande står.
2 simbassänger, 10 enskilda rum, 28 avklädningsrum, väntsal, biljettrum, torkrum o veranda. Detta till en kostnad av 7700 kr. 1934 ödelades detta badhus av en storm i en vindstyrka av 30 sekundmeter. Det byggdes upp ett mindre badhus. I början av 1954 spolade en kraftig storm upp badhuset på land. 2003 byggdes ett nytt kallbadhus igen.

Avslutar detta inlägg med en puss från oss till er tagen i Borgholm slott 😍💖

5 kommentarer:

 1. Puss till er med :) En härlig dag i Borgholm har ni haft
  Kram

  SvaraRadera
 2. Vad spännande att få inblick i hur där ser ut.

  Fortsätt ha det mysigt och gott!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Öland ska man helst besöka alla tider utom mitt i juli eller på vinterhalvåret.

  SvaraRadera
 4. Vilken härlig dag ni ser ut att ha haft. Ni verkar också ha träffat in riktigt bra väder. Kram

  SvaraRadera