tisdag 3 september 2019

Grodkällan på Slengmyren, Arvidsjaur o Dji mavic air film

Vi har så otur med vädret uppe vid Lofoten dit vi tänkt åka nu...det kommer bara mer o mer regn så vi får strunta i den resan som det ser ut i höst.

Tur man kan hitta på andra närmare ställen att åka till. Vi åkte till Grodkällan utanför Auktsjaur när det var fint väder den dagen och varmt dessutom.

 Vi lämnade Arvidsjaur och det tog ca 30 minuter med husbil.
Vi körde förbi Auktsjaur och fick åka en bra bit på grusväg till vi kom fram till skylten Grodkällan och svängde vänster och några kilometer till på grusväg. Jag har en väninna som jag gått skola med som är från Auktsjaur och det är nog hennes förtjänst att vi åkte hit. Hade inte en aning om att denna turkosa kallkälla fanns.
Vi körde bort till en vändplatta och parkerade våra husbilar och promenerade till skylten och spängerna vi skulle promenera efter ner mot grodkällan.
 Tog en kompassbild med koordinater precis vid skylten för den som vill åka hit.
 Det var bra vandring ner till källan och från början var det alldeles nylagda spänger.
 Kjell gick lite före eftersom han ville filma och fota.
 Hjortronblad ( inga bär tyvärr ) som var alldeles röda och väldigt vackra i höstfärger växte precis bredvid där vi gick..
Nu hade vi gått på dom nyaste spängerna och nu var det dags att gå på lite sämre del och över den stora myren innan vi var på plats. Jag gillade det inte kan jag säga för det blåste rejält när vi skulle balansera över med bitvis ganska blöt myr  o vinden ryckte i lite då o då o jag kände att nu trillar jag i snart 😁. Här väntar Kjell o Leif på oss innan vi skulle gå över.
Här har vi då kommit fram och mycket folk var redan här och satt och grillade korv och tror en del stekte Pitepalt 😄

Grodkällan eller Tsuobbuojája som den heter är samiska är en stor kallkälla på 15 m i diameter och minst 3 m djupt. Den finns mitt ute på Slengmyran i närheten av byn Lomträsk. Namnet Grodkällan tros ha kommit från grodor som övervintrade i källan vilket samerna såg när dom rastade vid källan förr i tiden på sin väg mot Arvidsjaur.

Vandringslängd: 600 m
Tid: ca 20 min
Svårighetsgrad: lätt

Har det regnat före så ta stövlar för det blir väldigt lerigt och spängerna blir jätteblöta när myren fylls på av regnvattnet.

I vissa lägen kunde man fota så man såg att det var riktigt turkost vattnet. Så jag gick runt källan för att fota från olika håll och fick olika färger. Kallkällan är en så kallad artesisk eller kokande källa där vattnet har mycket högt tryck och genom det klara vattnet kan man se hur det bubblar från botten där det tränger upp vilket vi såg. Färgen på denna turkosa källa kan bland annat bero på flytande lerpartiklar som reflekterar det gröna och blå ljuset i vattnet men även ljusgröna trådiga alger kan bidra till den turkosa färgen.

Dom vita ringarna under ytan är bubblorna som syns.


Färgerna ändrades när solen försvann bakom nåt moln som kom.
Efter det vi tittat färdigt och druckit the och kaffe som vi hade med oss så var det dags för gång över den blöta myren igen 😁
  Väl framme på den finare spångdelen kunde vi pusta ut😅ialla fall jag.
Vi kom upp på vägen igen och ser hur mycket bilar, husvagnar som kommit och stannat vid vägkanten. Men nu har vi haft kompisar här så dom berättade just om vändplatsen som fanns lite längre bort. Våra husbilar ser man lääänngsst bort som en prick till vänster 😄
Vi hade lite varmkorv med oss som vi åt och Rose-Marie hade lite efterrätt som vi sen fikade innan vi åkte åt varsitt håll hemåt igen. Vi hade det riktigt trevligt dessa dagar tillsammans och skönt var det här där vi satt bakom bilarna så vi tog det lugnt innan vi fortsatte vidare.

Kjell hade med sig sin drönare och filmade lite över Grodkällan och vyer runtomkring.

Detta ställe är ett fint utflyktsmål med hela familjen och rätt läckert med detta turkosa vatten.

9 kommentarer:

  1. Vilken trevlig utflykt ni gjort. Kjell är en duktig fotograf också, den filmen gillade jag, skulle nog behöva gå en kurs hos honom om jag får en drönare lite längre fram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det håller jag med om :) Det var härlig temperatur och lagom att vandra i 20 minuter innan vi var vid kallkällan. Jo Kjell blir bara bättre och bättre med sina filmningar :-) Va glad han blev nu när du säger sådär...:) Han hjälper gärna till hälsar han om du köper dig en drönare.. Kram

      Radera
  2. En riktigt trevlig utflykt!!! �� Filmen blev ju toppenbra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller verkligen med dej om att vi avslutade helgen bra tillsammans :) Han börjar kunna det där med filmer nu Kjell :)

      Radera
  3. Sverige är fantastiskt med så många fina platser att besöka.
    Superfina foton, vilken läcker källa!

    Kram och ha en fin dag1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du helt rätt i. Den källan var nåt enormt med det turkosa vattnet. Kramen till dej vännen

      Radera
  4. Vilket härligt ställe. Tack för koordinater! Så bra film Kjell har gjort, riktigt proffsig.
    Jag fick inte minsta filmsnutt att vilja öppna sig på blogspot, troligen gjorde jag något galet, får väl göra ett nyttförsök...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var mäktigt att hitta detta ställe...men med hjälp av vänner och framförallt min gamla klasskamrat:) Hoppas att du kunde se filmen...men blogspot har ju problem med mycket verkar det som.! :( Går inte att kommentera överallt heller ....Förresten ...koordinater är ju jättebra så man hittar dit man vill :-))

      Radera
  5. Åh dit skulle jag vilja åka, vilken vacker källa. På ett av fotona ser det ut som ett par ögon som tittar hua hahaha.
    Bra Kjell en väldigt fin film. Kul att se runt omkring, mycket våtmark syns.
    Kramizar

    SvaraRadera