tisdag 29 juli 2014

Strosat i Berlin.

Nu har vi kommit fram och fått börja gå o se oss omkring i Berlin.
Det första jag ville se var Berliner Dom:). Den har jag sett på bild och tycker att den är mäktig. Den restaurerats 1993.
 Och mäktig det var den också:) Detta är den 3:e kyrkan som stått här.
 Som äkta turister vi är...så fotar vi också en massa:))
Eftersom vi inte var kvar på kvällen när belysningen tändes...så lånade jag denna fina bild från nätet:).

 I varje kyrka vi är in i så tänder vi ett ljus o önskar nåt. Så även här:)
Det finns en stor begravningsplats/krypta nere i källaren i Berliner dom. Där finns det en krypta som användes som kunglig och kejserlig begravningsplats av bl.a ätten Hohenzollern sedan 1536. Kryptan är liksom resten av kyrkan, öppen för turister.
 

 En promenad överst i kyrkan också, för att få se lite utsikt över stan. Sååå mäktigt.Även utanför fanns det fina byggnader.


Väl nere igen tog vi oss en promenad, där Gabriel hittade en choklad butik. Där det handlades lite choklad:) såklart.


 Hur mycket choklad som helst. I flera våningar. Man kunde dessutom få gjort sin egna chokladbit.
 Strandbaren Charlies Beach fanns precis bredvid Check point charlie, Precis mitt i Berlin.  http://www.ytti.de/charlies-beach-strandbar-berlin-mitte-kinder-11012/
 Tänk vad bra dom gör för turisterna. Dom sålde läsk, vattenmelon mm, vid detta ställe. Och mycket folk som satt under parasollerna. Så även vi. Vi tog oss en paus från värmen...som det var denna dagen.


 Berättelser fanns det runt om överallt. Och allt vill man se när man ändå är här.

Här är Check Point Charlie. Var en av dom mest kända gränsövergångarna mellan öst och västberlin, mellan 1945-1990. Den låg på gränsen mellan  Berlins amerikanska och sovjetiska sektor , samt stadsdelarna Mitte i östra Berlin och Kreuzberg i västra Berlin.
 Branderburg Gate..där fotades det också en del:) Brandenberg tour är en kombinerad stadsport och propylé, som blivit en symbol för Berlin.
 Inne i en galleria var denna höga plåt...ja vad det nu är:) Men fotade gjorde jag. Var imponerad av hur man kan göra konst av det mesta.:)
 När vi kom med tunnelbanan till Alexanderplatz...var det full rulle där. Som en festival ungefär:) Mycket som såldes av alla olika slag...från torkat frukt ....

...till kläder, plånböcker. Ja allt du kan tänka dej:)
 Gabriel bjöd på Langos. Det såldes även här:) Här är vi på väg till Judiska Museet.
 Huset där utställningen håller till i ser ut så här. Ser ut som en kloss från vägen.
 Entren är i denna byggnaden bredvid. (Den gula)
Judiska museet är fler våningar högt och talar om allt om Judarna från 900 talet och till nutida historia. Här har dom försökt att skapa utrymmen som ska få en att tänka på hur det var att sitta i koncentrationsläger.

Där designern har försökt att få till rum och känslan av att hur det skulle vara att uppleva ensamheten, rädslan och kylan. Som så många judar fick uppleva under 2:a världskriket.


 Det var mycket historia inne. Och jag fotade massor. Men alla dom bilderna kan jag inte lägga in här:)
 Vi hyrde hörlurar så vi förstod allt inne i museet. Huset och gångarna var hur långa o många som helst. Många stationer med olika saker. Här skulle man stoppa in handen i en låda. Men då man inte vet vad som är inne i boxen...vill man nog lysa in med mobilen:)
En del av Judiska museet är tillägnat andra världskriket. Men det mesta är en del av judiska historien.
 Jag tog illa vid mig när jag gick runt och tittade. Tänk er själva att måsta ha en gul stjärna på er för att urskilja er från mängden. 
 Här tyckte konstnären att man skulle gå på alla dessa anskikten, från ena sidan av rummet till den andra....och försöka gå sakta o tyskt. Men inte gick det. Detta menades att vi trampar på människor som skriker ut sin smärta... usch så hemskt det kändes.
(Denna bilden lånade jag från nätet. Så man ser hur stort och i vilken form judiska museumets hus var)
Det blev många timmar inne i detta hus på alla våningar och i alla rum.  Ett hus som vi ändå rekommenderar att besöka...trots det tragiska.
 Vi gick vidare till Berlin muren. Sonen och Jag här :) Berlinmuren var en barriär som under perioden 13 augusti 1961, till den 9 november 1989, åtskilde väst och östberlin.
Holocaust Memorial. Detta byggdes år 2006, till minne av förintelsens offer o består av 2711 st stenblock. Dessa stod i massor mitt i stan. Kändes som en labyrint när man gick bland dom högre stenarna. Lite otäckt tyckte jag. Monumenten är tänkt att symbolisera judarnas utsatthet under 2:a världskriget.

Mot Sony Center.
Här har vi hittat Sony Center. Här hittade vi liiiite internet. Så vi snabbt kunde kommunicera med omvärlden:) Detta byggnadskomplex med det läckra taket:-)) finns vid Potsdamer Platz. Här finns en stor innergård med serveringar och en stor fontän. Super läckert...tyckte vi:)

 Jag har problem med min ena fot...men klagade inte över det. Vi gick o gick till foten nästan skrek av smärta. Men glad är jag/vi över denna fina Berlin resa. Lyckligast var nog jag...över min nya Berlin väska. Haha. Det var smidigt med tunnelbanorna i Berlin. Snabbt o smidigt tog vi oss till alla ställen vi ville titta på. Enligt sonen gick vi 30000 steg...bara en dag:)) Sen tror jag att det blev ännu mer steg för mig..som har kortare ben än mina karlar i familjen:)

Har säkert missat nåt...men då återkommer jag om det. Ha det gott alla vänner och bloggare.
Deciree*Kjell* och sonen Gabriel.6 kommentarer:

 1. Finns massor att se i Berlin!
  Viktigt också att påminnas om historien!

  Ha de fortsatt gott!

  Kram

  SvaraRadera
 2. Vilket fint reportage ni gjort fr Berlin !!
  Verkar finnas mycket att se där!
  Men mycket hemska saker också från förr!

  Ha det så gott/Kram

  SvaraRadera
 3. Berlin är en spännande stad som bjuder på mycket. Både historia som vi aldrig får glömma och internationell stämning.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Oj, oj vad mycket ni hunnit med. Helt otroligt och vilken mäktig kyrka och alla monument. Jag och Birgitta var runt Berlin, den natten när muren föll och alla Trabanter som körde runt, överfulla med folk, rykande avgaser från två taktsmotorerna och alla bara tutade i vilda glädjesener. Kram & Ha det gott

  SvaraRadera
 5. Så mycket ni får uppleva på er resa!
  Ha en toppendag!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Intressant att s bilder! Berlin är en stad vi är sugna på att besöka! Har aldrig varit där...

  SvaraRadera