tisdag 16 augusti 2016

Nusnäs och Dalahästar

Kjell har alltid velat till Nusnäs i Dalarna för att måla dalahästar. När vi ändå är på rull och har några dagar extra på oss så passade vi på att fortsätta till Nusnäs:) Himmelen öppnade sig även då och regnet öste ner.

Skyltar på dalahäst tillverkning började komma i vart hörn:)

Vi kom fram och nu känner vi verkligen att vi hamnat i värsta turistfällan:) Men Oj ! vad vi gillar sånt. :)
Skylten Outlet välkomnar oss in i självaste häst tillverkningen.


Denna mannen satt hela tiden och täljde med sin kniv på hästar som han blött i vatten och sedan kunde arbeta med. Han hade några blöta i en plastpåse också, för att dom skulle hålla sig fukitga och för att dom skulle gå att jobba med sedan.

Det var stationer överallt där dom satte o jobbade med olika moment när det gällde tillverkningen.
Här går allt på löpande band och flera hästar samtidigt. :) Detta var värsta snickarverkstan.
Man hade chansen att köpa en påse med några hästar, en kniv och plåster:) haha...för att testa att göra hästar själv. Såklart gjorde Kjell det.:)

Vi bestämde oss för att åka ner till ställplatsen som fanns vid en båthamn. Vi återkommer i morgon igen tänkte vi.
En glad make när vi lyckades få sista platsen vid vattnet :)
Här fanns toalett att få använda inne i klubbstugan eller vad man kallar det :) Det huset fotade jag inte. Men gratis var detta, grusplats men med toa.


När vi stod utanför husbilen så kom det fram 2 glada personer, som hette Lennart och Gudrun och var ifrån Sala. Ganska snabbt frågade Gudrun om vi kände Anders o Inger ifrån Salbohed?
Självklart gjorde vi det. Vi reste med dom bl.a till Norge i fjol:) Det var det dessa 2 visste, att deras vänner rest med några Piteå bor...o det råkade vara vi :))

Då fick vi veta att dessa 2 glada som vi stod och pratade med hade barn som höll ihop med våra vänners barn i Salbohed, Anders o Inger. Och barnbarn som dom hade tillsammans också. Nog är väl världen rätt rolig ändå. Självklart ringde jag upp Anders o slog på högtalartelefonen....Han blev nog lite paff först när han hörde alla våra röster bredvid varandra:)) Bekantas bekanta träffas i lilla Nusnäs:)) Så häftigt egentligen.

Vi hade verkligen en magisk plats vid vattnet. Det är så rogivande.
När vi hade ätit lite middag jag och Kjell, gick vi över till Gudrun o Lennart och satte och surrade med dom. Vi hade jättetrevligt hela kvällen i fint kommande solnedgång.
Bakom Kjell är Kent o Johannas husbil . Dom 2 kommer från idyllen Trosa.


Det kom förbi en kille som bor i Orsa tror jag det var ?? men i alla fall fotade han oss med min mobil bara. Sista kvällen med nyfunna bekantskaper:) Inte den bästa kvalitén men kul ändå:)
Kent, Kjell, Johanna, Lennart, Gudrun och jag. Tack för en fantastisk kväll tillsammans.

Nästa morgon bestämde vi oss för att åka upp kl 09.00 o titta i verkstan för häst tillverkning igen.
Här har hästarna doppats i målarhinkar. Killarna satte längst in så dom såg jag nästan inte . Men hästarna hamnar på tork på hyllorna. Det syns tydligt att det runnit färg. Om det behövs så slipas dom lite bara innan dom doppar i färgen.
Om hästarna är lite knöliga där bak:) så slipas dom lite. Den killen satt med ryggen emot i rummet, Så där fotade jag inte.
 Det kom en busslast med resenärer som ville titta också...just precis när vi kom. Så det gick inte att ta så mycket kort då. Mycket mycket med besökare fanns där just då vi var där ...


Denna kvinnan var hur skicklig som helst. Hon tog 2 färger på penseln samtidigt och målade hela dalahästen på en gång. Ingen torkperiod emellan inte :) Dålig bild detta tyvärr....Men suuuuperduktig var hon verkligen.
Det fanns kvar en del gamla hästar, hur dom såg ut förut också.
När vi tittat klart så tog vi oss ett rejält gofika med nu fina vännerna Gudrun och Lennart, som också anslutit sig till oss.
Mums så gott:)) 

Efter fikat drog vi vidare åt var sitt håll. Hoppas vi träffar dom igen. Tänk vad husbilslivet ger oss nya bekantskaper. Härligt liv vi har just nu:)

11 kommentarer:

Thore & Catarina sa...

Va mycket härligt och kul ni gör och supertrevligt att hitta nya vänner i husbilsvärlden. Det är ju just det som gör det extra roligt att vara en husbilsresenär/campare.
Kram till er!

Dessan sa...

Håller nedom det 😄Detta är ett härligt liv. Man ser en massa o träffar trevliga människor ☺️Kram till er båda

JoY sa...

Visst är Nusnäs o dalahästar roligt att se o vilka skickliga målare som finns. Jag gjorde som Kjell, köpte en påse m kniv o häst. Tänkte jag skulle tälja när vi är ute o åker. Den påsen finns med i bilen sedan ett par år o har inte har jag börjat tälja, ännu. Tänk så liten världen är att träffa på Anders o Ingers vänner just där hahaha
Kramizar

JoY sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kors och Tvärs sa...

Dalahästtillverkning är verkligen fascinerande
Kram

Lennart och hans tankar sa...

Nusnäs passerade vi för lite sedan!

Kram

Matts Torebring sa...

Trevligt, men det såg kallt ut, höst/vinterkläderna verkade vara på.
En varm kram

Lena bloggar sa...

Jo du världen är inte så stor längre, kul o träffa folk som är ute o kör. Dalahästarnas tillverkning har blivit stort, ses i hela världen numer, personliga/unika är bäst tycker jag ;-) Forts trevlig tur i Sveriges vackra land :-)

Dessan sa...

Joy: Så är det väl , att man vill ha med sig ett minne från där man har varit.Vi får se om Kjell snickrar nåt på sina hästar :)) Jo det var kul att få lära känna Gudrun o
Lennart. Kramiz

Kors o tvärs: Visst är det härligt med turistfällor :) Kram

LennartL Det är nog ett resmål som många vill göra. Kram

Matts: Jo verkligen ingen värme...det blåste massor iskallt. Kram

Lena: Du har så rätt, världen är liten. Dessutom tillverkar dom dalahästar på många ställen här i världen. Jag tycker alla ska tillverkas unikt i Nusnäs....tack snälla. Kram

Millans Värld sa...

Ni verkar ha en jättetrevlig semester med många upplevelser.

Kram

Dessan sa...

Millan: jo det är trevligt att se Sverige 😄 Kram

Skicka en kommentar